Stressi

Mitä se on?


                                            STRESSI!!!!


Koetko  olevasi stressaantunut?

Mistä kaikesta stressaat?

Stressi on pienissä määrissä hyvästä koska se saa meidät toimimaan tehokkaasti ja tekemään parhaamme. Työ, urheilusuoritus, kilpailu.

Stressiä aiheuttavat niin negatiiviset kuin positiivisetkin asiat, sen takia rakastumisen huippukin kestää vain aikansa koska me emme kestäisi niin suurta stressikuormaa koko ajan. Tiedäthän sen tunteen kun : "et voi nukkua, et syödä etkä tehdä mitään muuta kun aivosi ovat vain rakastuneet" :D se on myös stressireaktio aivan kuten jonkun negatiivisenkin asian aiheuttama.


Meillä kaikilla on sympaattinen eli kiihdyttävä ja parasympaattinen eli rauhoittava tahdosta riippumaton hermosto joka säätelee kehomme tasapainoa, voisi sanoa että ne ovat kehomme kaasu ja jarru, normaalisti ne pitävät kehomme tasapainossa. Silloin kun stressi ottaa ylivallan tämä hieno järjestelmä menee sekaisin ja kaasu tuppaa jäämään päälle. Pidemmän päälle tämä ei ole hyväksi.


Tiesitkö että stressi on suurin syy lääkärikäynteihimme?

Ihminen kestää yhtäjaksoista stressiä hyvin noin 3 viikkoa yli 3 kk kestoinen stressi aiheuttaa hyvin paljon fyysisiä ja psyykkisiä oireita joiden takia lääkäriin hakeudutaan..

Näille oireille ei yleensä löydy mitään varsinaista "OIKEAA" syytä . Niihin kyllä määrätään helposti lääkkeitä (esim yli puoli miljoonaa suomalaista syö masennuslääkeitä) ja voiteita mutta hyvin harvoin oikeasti pysähdytään miettimään mistä oikeasti on kysymys?


Tarpeeksi pitkän stressin jälkeen aivomme jäävät jumiin "taistele tai pakene " reaktioon ja tämä aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Kehossa alkaa virrata Kortisoli ja Adrenaliini ja nämä alkavat jumittamaan aineenvaihduntaa ja aiheuttavat kaikkia oireita. Keho keskittyy silloin vain olennaiseen toimintaan eli hengissä pysymiseen! Kaikki ylimääräinen jää pois ja tätä moni vielä valitettavasti ruokkii omalla toiminnallaan ja nipistää helposti siitä mikä on oikeasti tärkeää! on huonot ruokailutavat, vähennetään unesta, juodaan alkoholia rentoutukseen, poltetaan tupakkaa, syödään herkkuja, urheillaan liian kovaa ja suoritetaan koko ajan .. ja kierre on valmis.


ehkä nämä oireet ovat sinullekin tuttuja?


*Ahdistus

*Pelko

*Epävarmuus

*Unettomuus ja heräily/ Katkonainen uni

*Ärtyneisyys

*Hikoilu

*Sydämen tykytys

*Ihottumat

*korkea verenpaine

*Verensokerin heittely , huono uni:korkea paastosokeri

*Päänsärky

*Huimaus :kireät lihakset: huono verenkierto päähän

*Muistiongelmat

*Pahoinvointi ja vatsavaivat

*Seksuaalinen haluttomuus

*Flunssat

*Selkäkivut ( Oikeat ongelmat ovat tutkitusti vain n. 10% jostain oikeasta syystä ja muu on psykofyysistä, ongelma on oikea mutta syy on jossain syvemmällä)


Oikeasti keho tekee aina parhaansa pyrkiäkseen tasapainoon ja yrittää kaikilla näillä oireilla kertoa että on aika pysähtyä ja tehdä välitilinpäätös omasta elämästä ja omasta voinnista. Jos sivuutat nämä kehon ja mielen tärkeät viestit ja lakaiset kaiken maton alle niin siirrät ongelmat vaan eteenpäin ja elämä antaa sinulle turpaan vielä kunnolla myöhemmin tavalla tai toisella. Jokainen varmasti tietää sen tyypin joka sai syövän tai sydänkohtauksen tai koki täydellisen burnout romahduksen. Keho ja mieli pysäyttävät kyllä jopa kovilla konsteilla.